Excursie in Orașul Tryavna

Tryavna este situată în Bulgaria Centrală, la aproximativ 250 km distanță atât de Sofia, cât și de Varna, la o altitudine de 440 m deasupra nivelului mării. Orașul se află la poalele versanților nordici ai Starei Planini (Munții Balcani). Populația din Tryavna este de aproximativ 10.000 de persoane.

Potrivit datelor istorice, regiunea din jurul orașului de astăzi era locuită de triburi tracice. O așezare exista acolo încă din secolul al XVIII-lea, iar până în secolul al XIX-lea, orașul devenise deja un centru cultural și de meșteșuguri. În perioada Revivalului bulgar (secolele XVIII – XIX), Școala artistică din Tryavna a fost înființată în oraș.

Tryavna păstrează și astăzi spiritul acestei perioade. Turnul cu ceas – unul dintre simbolurile Tryavnei – se ridică în centrul orașului. A fost construit în 1814 și are o înălțime de 21 m. Turnul a fost declarat monument de arhitectură și construcție de cultură de importanță națională prin publicația în Monitorul Oficial, numărul 96 din 1967.

Lucrările Școlii artistice din Tryavna sunt expuse în mai multe muzee. Celebrele soare sculptate în lemn pot fi văzute la Casa Daskalov. Ele au fost realizate de meșterii Ivan Bochukovetsa și Dimitar Oshanetsa, care în 1808 au concurat pentru a-și demonstra abilitățile. Muzeul de sculptură în lemn este, de asemenea, găzduit acolo. Casa Daskalov a fost declarată monument de arhitectură și construcție de cultură de importanță națională prin publicația în Monitorul Oficial, numărul 96 din 1967. Muzeul de icoane, care păstrează exemple ale Școlii de pictură de icoane din Tryavna, este situat pe o colină deasupra orașului. El expune peste 160 de icoane originale și unelte care au aparținut pictorilor de icoane din Tryavna. Clădirea în care muzeul este amenajat a fost construită pentru a funcționa ca o capelă pentru spitalul pediatric pulmonar din apropiere.

Casa Slaveykov se află lângă Casa Daskalov. Poetul Petko Slaveykov (1827-1895) și soția sa Irina și-au crescut toți copiii acolo. O expoziție specială de documente povestește despre carierele artistice ale lui Petko și a fiului său, poetul Pencho Slaveykov.

  • Va recomandam sa vizionați si secțiunea de  excursii de o zi de pe site.
  • Va așteptăm sa va înscrieți si in grupul nostru de Facebook: “Excursii de o zi, plecare din București cu Agenția de turism HEY TRAVEL”  aici