Mănăstirea Sfântul Dimitrie Basarabovo

  Mănăstirea Sfântul Dimitrie Basarabovo

Mănăstirea „Sfântul Dimitrie Basarabovo“ este singura mănăstire rupestră ortodoxă bulgară din apropierea orașului Ruse, în nord-estul Bulgariei.

Are același nume ca și satul din apropiere Basarbovo și se află la aproximativ 35 de metri deasupra râului Rusenski Lom, la sud de Dunăre. Mânăstirea Sfantul Dimitrie Basarabovo este o mănăstire ortodoxa înființată in peștera in care s-a nevoit Sfântul Dimitrie cel Nou. Peștera si mânăstirea se afla in localitatea bulgara Basarabovo, la o distanta de aproximativ 80 de kilometri de orasul Bucuresti. Trecand Dunarea prin vama de la Giurgiu, ajungem in orașul Russe, iar de aici si pana in localitatea Basarabovo nu mai sunt decât 10 kilometri.

Istoria: Mănăstirea Sfântul Dimitrie Basarabovo

Deși fondată în timpul Țaratului Vlaho-Bulgar, cea mai veche mențiune scrisă a mănăstirii datează din secolul al XV-lea într-un registru fiscal otoman. Mănăstirea a devenit faimoasa in secolul al XVII-lea, dupa moartea Sfântului Dimitrie Basarabov, despre care vorbea Paisie de la Hilandar in cartea “Istoriia slaveanobălgarskaia”. Sfântul Dimitrie Basarbov a fost un păstor și a dus o viață ascetică în stâncile mănăstirii. A murit în 1685. A fost îngropat în biserica din sat, dar în timpul războiului ruso-turc din 1768-1774, generalul Piotr Saltikov a fost de acord să-i transfere moaștele în Rusia. Drumul trecea prin România. La acea vreme, în această țară a existat o epidemie de ciumă.

Legenda spune că atunci când moaștele sfântului au intrat în București, oamenii au încetat să moară de ciumă. Locuitorii orașului au cerut generalului să lase moaștele sfântului în București. Astăzi relicvele sale se află în București, în Catedrala Patriarhală. În 1937, părintele Hrisant s-a stabilit în mănăstirea Basarabovo a început restaurarea acesteia. Mănăstirea își sărbătorește patronul pe 26 octombrie – Ziua Sfântului Dimitrie cel Nou Basarabov. Este singura mănăstire rupestră activă din istoria modernă a Bulgariei si merita sa o vizitați într-o zi de vacanta.

Alte recomandări din site

  • Va recomandam sa vizionați si secțiunea de excursii de o zi excursii de o zi aici.
  • Va așteptăm sa va înscrieți si in grupul nostru de Facebook: “Excursii de o zi, plecare din București cu Agenția de turism HEY TRAVEL”  aici