Orașul Loveci

Orasul Loveci

Orașul Loveci este unul dintre cele mai vechi si interesante orase bulgare, Loveci, se află intr-o zona pitoreasca pe ambele maluri ale râului Osam, la 170 km nord-est de Sofia. Oraşul de azi este moştenitor al oraşului tracic Melta, situat în zona Hisarlaka.

O scurta istorie a orașului Loveci

În Evul Mediu, Loveci a fost un centru strategic militar. Pe vremuri era numit Lovutst. Se stie ca,  în timp ce în secolul al XII-lea, orașul, treptat, s-a mutat pe malul drept al râului Osam. Aici se află acum cartierul Varoșa. În perioada bizantină,  cetatea Loveci a apărat cu succes drumul spre Veliko Târnovo. Tot atunci a forțat Imperiul Bizantin să încheie faimosul tratat de pace de la Loveci în 1187. Acest tratat de pace a dat un nou început statului bulgar.

Evoluție istorica

În secolul XIII-XIV, Orașul Loveci a devenit unul dintre cele mai mari și mai prospere orașe din nordul Bulgariei. În primii ani de dominație otomana, orașul a cunoscut o adevărată renaștere. În secolele XVIII si XIX pe lângă dezvoltarea puternică a comerțului și meseriilor aici s-au pus bazele câtorva școli deschise între 1846-1847,dar și a unei “chitaliste” (bibliotecă şi un centru de comunitate) stabilit în 1870, şi a unui teatru fondat în anul 1872.

Orașul vechi Loveci

Partea veche a orașului Loveci datează din perioada Renașterii bulgare, şi anume cartierele Varoșa (declarat rezervație istorica şi arhitecturală) și Drastene,fiind de cel mai mare interes pentru turiști. Acesta se află pe ambele pârți ale dealului Hisarya și păstrează încă străzi înguste pietruite şi case în stil renascentist de pe vremuri.

O scurta istorie a orașului Loveci

În Evul Mediu, Loveci a fost un centru strategic militar, numit Lovutst, în timp ce în secolul al XII-lea, oraşul, treptat, s-a mutat pe malul drept al râului Osam, unde se află acum cartierul Varoșa.

Perioada bizantina

În perioada bizantină, în urma revoltei de la Târnovo împotriva dominaţiei bizantine, cetatea Loveci a apărat cu succes drumul spre Veliko Târnovo. Atunci a forţat Imperiul Bizantin să încheie faimosul tratat de pace de la Loveci în 1187, care a dat un nou început statului bulgar.

  • În secolul XIII-XIV, Loveci a devenit unul dintre cele mai mari și mai prospere orașe din nordul Bulgariei.
  • În primii ani de dominație otomana, orașul a cunoscut o adevărată renaștere.
  • În secolele XVIII si XIX pe lângă dezvoltarea puternică a comerțului și meseriilor aici s-au pus bazele câtorva școli deschise între 1846-1847,dar și a unei “chitaliste” (bibliotecă şi un centru de comunitate) stabilit în 1870, şi a unui teatru fondat în anul 1872.

Orașul vechi

Partea veche a oraşului datează din perioada Renaşterii bulgare. Partea veche a orasului era formata din cartierele Varoșa (declarat rezervație istorica şi arhitecturală) şi Drastene, fiind de cel mai mare interes pentru turiști. Acesta se află pe ambele părţi ale dealului Hisarya şi păstrează încă străzi înguste pietruite şi case în stil renascentist de pe vremuri.

Alte recomandări din site

  • Va recomandam sa vizionați si secțiunea de excursii de o zi excursii de o zi aici.
  • Va invităm in grupul nostru de Facebook.  Il găsiți căutând “Excursii de o zi, plecare din București cu Agenția de turism HEY TRAVEL”  aici