Biserica de lemn din Săliște

Biserica de lemn din Săliște

Biserica de lemn din Săliște este o biserică istorică situată în satul Săliște, județul Sibiu, în regiunea istorică a Transilvaniei din România.

Biserica Înălțarea Domnului din Săliște, județul Sibiu, este un lăcaș de cult ortodox construit în secolul al XVIII-lea. Este una dintre cele mai importante biserici din Transilvania și este cunoscută pentru frumusețea sa arhitecturală și pentru valoarea sa istorică. Biserica a fost construită în secolul al XVIII-lea. Ea este una dintre cele mai vechi biserici de lemn din Biserica de lemn din Salistezonă. Biserica reprezintă un exemplu remarcabil al arhitecturii tradiționale românești.

Istorie și arhitectură

Biserica a fost construită între anii 1761 și 1785, pe locul unei biserici mai vechi, care a fost distrusă de un incendiu. Este construită în stil baroc, cu elemente specifice arhitecturii tradiționale românești. Biserica este construită din bârne de stejar și acoperită cu șindrilă. Planul bisericii este în formă de cruce. Biserica are un plan trilobat, cu altar, naos și pronaos. Altarul este semicircular, iar naosul este acoperit de o cupolă. Pronaosul este încadrat de două hale laterale, care sunt susținute de coloane. Interiorul bisericii este decorat cu picturi murale realizate în anul 1794 de către pictorul Johann Henrici din Sibiu. Aceste picturi înfățișează scene din Biblie și figuri de sfinți și apostoli.

Importanță culturală

Biserica Înălțarea Domnului din Săliște este un monument istoric de importanță națională. Este un exemplu important al arhitecturii tradiționale românești și este un simbol al credinței și culturii românești.

Biserica de lemn din Săliște este inclusa pe lista patrimoniului Unesco

Aceasta biserica de lemn este înscrisă pe lista monumentelor istorice din România. Ea este una dintre cele mai bine conservate biserici de lemn din țară.

În anul 2011, aceasta a fost inclusă pe lista patrimoniului mondial UNESCO, alături de alte șapte biserici de lemn din Maramureș.

Puncte de interes

  • Arhitectura bisericii este o combinație armonioasă de elemente baroce și tradiționale românești.
  • Pictura murală interioară este o operă de artă de mare valoare.
  • Vitraliile din biserică sunt deosebit de frumoase.

Program de vizitare
Biserica din Săliște este deschisă pentru vizitare și pentru slujbe religioase în prezent, iar accesul se face cu ușurință atât pe jos, cât și cu mașina. Este unul dintre cele mai importante obiective turistice din zona Sibiului, oferind vizitatorilor o priveliște impresionantă asupra arhitecturii și tradițiilor românești.

Recomandări de excursii si drumeții

Vizionați si celelalte excursii de o zi aici.

Grupul nostru de Facebook aici