featured image

Rudăria si morile de apa

Rudăria si morile de apa. Rudăria este un sat din județul Hunedoara, România, situat în Munții Carpați, la poalele Munților Metaliferi. Satul este cunoscut pentru morile sale de apă, care au fost construite în secolul al XVI-lea.

Morile de apă din Rudăria sunt unice în România.

Rezervația Mulinologică Rudăria: o comoară naturală a României

Rezervația Mulinologică Rudăria este o destinație turistică unică în lume, situată în Cheile Rudăriei, județul Caraș-Severin. Această rezervație cuprinde o serie de mori de apă, construite în secolul al XIX-lea, care sunt încă funcționale.
Rezervaţia Mulinologică Rudăria este o mărturie a ingeniozităţii şi abilităţii ţăranilor români din zonă. Aceste mori au fost construite folosind materiale naturale, cum ar fi lemnul şi piatra, şi au fost concepute pentru a folosi puterea apei curgătoare pentru a măcina cerealele.

Rudăria si morile de apa. Moara cu ciutură.

Este cea mai caracteristică tip de moară din rezervație. Această moară este pusă în mișcare de o roată cu 12 cupe radiale, care este acționată de apa care curge pe un canal.  Morile sunt construite din lemn și sunt alimentate de apele râului Rudăria. Sunt folosite pentru a măcina cerealele și pentru a produce energie electrică.
Rezervația Mulinologică Rudăria este un loc fascinant, care oferă o perspectivă asupra modului în care oamenii trăiau şi lucrau în trecut. Această rezervație este o importantă moștenire culturală şi naturală a României, care merită să fie vizitată.

Iată câteva dintre activitățile pe care le puteți face la Rezervația Mulinologică Rudăria:

  • Vizitați morile de apă și aflați despre istoria și funcționarea acestora.
  • Faceți o plimbare prin Cheile Rudăriei, care sunt un peisaj natural pitoresc.
  • Vizitați satul Eftimie Murgu, care este un sat tradițional românesc.
  • Rezervația Mulinologică Rudăria este o destinație de vacanță perfectă pentru o zi de vacanta si de relaxare și explorare. Oferă o combinație de frumusețe naturală, istorie și cultură. Morile de apă sunt o atracție turistică populară. Turiștii pot vizita morile și pot afla despre istoria și funcționarea lor.

Iată câteva informații suplimentare despre Rudăria si morile de apa:

  • Există 16 mori de apă în Rudăria.
  • Morile sunt construite din lemn și sunt acoperite cu șindrilă.
  • Morile sunt alimentate de apele râului Rudăria.
  • Morile sunt folosite pentru a măcina cerealele și pentru a produce energie electrică.
  • Morile sunt o atracție turistică populară.

Vizionați si celelalte excursii de o zi aici.

Grupul nostru de Facebook aici