Peștera Devetashka, cu agenția de turism Hey Travel

Peștera Devetashka, cu agenția de turism Hey Travel

Peștera Devetashka este o atracție turistică populară din Bulgaria, situată la aproximativ 18 km de orașul Lovech. Această peșteră este impresionantă si are o lungime de aproximativ 2,5 km. Ea oferă o experiență unică de explorare a lumii subterane.
Atracție turistica:
peștera Devetashka
Peștera Devetashka este cunoscută pentru frumusețea și diversitatea formațiunilor de stâncă. Ea este un habitat important pentru o serie de specii de lilieci. Peștera este deschisă pentru vizitare și este ușor accesibilă. Ea are o mare sală de intrare, cu o înălțime de aproximativ 60 de metri și o lățime de cca 100 de metri.
În interiorul peșterii se găsesc mai multe camere și galerii. camerele si galeriile care pot fi explorate cu ajutorul unui ghid turistic. Printre cele mai spectaculoase formațiuni de stâncă din peșteră se numără stalactitele și stalagmitele, precum și alte forme interesante de formațiuni subterane.

Istoria peșterii Devetashka

Pe lângă frumusețea naturală a peșterii, aceasta are și o istorie bogată, fiind utilizată în trecut ca adăpost pentru oameni și animale. În apropierea peșterii se găsesc și alte atracții turistice, precum parcuri și zone de picnic.
În concluzie, Peștera Devetashka este o destinație turistică populară în Bulgaria, oferind o experiență unică de explorare a lumii subterane. Această peșteră impresionantă este cunoscută pentru frumusețea și diversitatea formațiunilor de stâncă, precum și pentru faptul că este un habitat important pentru o serie de specii de lilieci. Turistii pot explora această peșteră cu ajutorul unui ghid turistic, iar în apropierea acesteia se găsesc și alte atracții turistice care pot fi vizitate.
Peștera Devetashka are o istorie bogată care datează de la sfârșitul perioadei preistorice și până în prezent.

O peșteră cu urme din perioada neolitica

În trecut, peștera a fost utilizată de către oameni preistorici ca adăpost împotriva intemperiilor și a animalelor sălbatice. Arheologii au descoperit urme ale prezenței umane în peșteră din perioada neolitică, aproximativ 8.000 de ani în urmă. În acea perioadă, oamenii locuiau în peșteră și cultivau plante și animale, având acces la apa și resursele naturale din apropiere.
În perioada medievală, peștera a fost folosită ca adăpost pentru animale, precum oi și capre. Acest lucru se datorează faptului că în apropierea peșterii se găsește o zonă fertilă, ideală pentru pășunatul animalelor.
Din timpul Primului Război Mondial
Peștera Devetashka  a fost folosită  ca magazie de armament de către armata bulgară. De-a lungul anilor, peștera a fost deteriorată de acțiunea oamenilor și a factorilor naturali, precum inundațiile și cutremurele.

Monument natural

În anii ’50, peștera a fost declarată monument natural și a început procesul de conservare și restaurare. În prezent, peștera Devetashka este deschisă pentru vizitare și este o destinație populară pentru turiști din întreaga lume.

În interiorul peșterii Devetashka este întuneric. Există însă iluminat artificial care permite vizitatorilor să vadă formațiunile de stâncă și să se deplaseze în siguranță.
În general, iluminatul artificial este folosit cu moderație în peșteri.  iluminatul trebuie folosit astfel încât să nu deranjeze habitatele naturale ale animalelor și să nu deterioreze structura stâncii.
Ghizii turistici care conduc turiștii prin peșteră sunt pregătiți să ofere informații despre istoria și formațiunile subterane ale peșterii.
In timpul vizitării peșterii trebuie să respectați regulile de protecție a mediului și să nu deranjați habitatul natural al animalelor.

Informații pentru turiștii care vizitează peștera Devetashka

În apropierea peșterii Devetashka există câteva restaurante și cafenele care oferă opțiuni de luat masa pentru turiști. Deși nu există un restaurant în interiorul peșterii, vizitatorii pot găsi o varietate de mâncăruri și băuturi în apropierea sa. Unele dintre acestea sunt specializate în preparate tradiționale bulgărești, cum ar fi plăcintele sau fripturile la grătar, iar altele oferă o selecție mai variată de mâncăruri internaționale. De asemenea, în zona din jurul peșterii există și magazine care vând produse alimentare, băuturi și suveniruri. Este important să țineți cont de faptul că peștera Devetashka este o zonă naturală protejată, deci trebuie să fiți responsabili și să nu lăsați gunoiul sau să deranjați habitatul natural al animalelor.

Va recomandam sa vizionați si secțiunea de  excursii de o zi de pe site.
Grupul nostru Facebook: “Excursii de o zi, plecare din București cu Agenția de turism HEY TRAVEL” aici